Krémová z černého kořene - recept cpt. Cooka
4 porce:  1 kg černého kořene, 1 lžíce citrónové šťávy, 1 l vývaru (masového, případně z masoxu nebo zeleniny), 5 dkg řeřichy, 3 lžíce nadrobno nakrájené cibule, 2 dkg tuku, 1.5 dl smetany, 2  žloutky, mletý pepř, sůl
Omytý černý kořen oloupeme a hned vložíme do vody s citrónovou šťávou. Potom jej dáme okapat a nakrájíme na malé kousky. Ve vývaru jej povaříme 15 minut (v tlakovém hrnci asi 5 minut). Kousky uvařeného kořene přecedíme a tekutinu zachytíme. Dvě třetiny uvařeného kořene s šálkem vývaru rozmixujeme, zbytek kořene překrájíme na centimetrové kousky. Řeřichu jemně rozsekáme - můžeme ji nahradit petrželkou. Drobně nakrájenou cibuli zpěníme na tuku, přidáme pyré z černého kořene se vším vývarem a přivedeme k varu. Smetanu rozšleháme se žloutky, přidáme trochu horké polévky a stále kvedlajíce vmícháme do polévky. Polévka se už nesmí vařit. Vložíme do ní kousky černého kořene, osolíme, opepříme a prohřejeme ji. Na talíře rozdělíme nasekanou řeřichu nebo petrželku a zalijeme ji horkou polévkou. Pro slavnostní podání můžeme každou porci ozdobit kupičkou šlehané smetany a možno ji ještě krátce gratinovat pod grilem.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka