Hovězí pečeně plněná mletým masem - recept cpt. Cooka
4 porce: 1 kg zadního hovězího, 1/4 kg vepřového plecka, 1 středně velká cibule, 1 vejce, sůl, 2 rohlíky, 2 lžíce vepřového sádla nebo máslo, 1 lžička hladké mouky, zelená petrželka
Hovězí maso rozkrojíme na velký plát a tence jej naklepeme. Okraje odkrojíme a s vepřovým masem společně umeleme. Žemle namočíme a vymačkáme. Cibuli jemně nakrájíme a na polovině sádla ji osmažíme do sklovita. Asi polovinu cibule přidáme k mletému masu a ostatní použijeme pod pečeni. K mletému masu přidáme vymačkané, strojkem protlačené žemle, osolíme, opepříme, přidáme do pěny ušlehané vejce a petrželku. Plát masa posolíme a potřeme směsí mletého masa. Pevně stočíme, ovážeme motouzem do tvaru válečku. Povrch osolíme, opepříme, vložíme do pekáče na zpěněnou cibuli a po celém povrchu maso opečeme. Za mírného podlévání upečeme. Šťávu zahustíme moukou smíchanou s kouskem másla a krátce povaříme. Obměna: místo sádla použijeme slaniny a povrch masa po zabalení protkneme proužky slaniny.
Příloha: suchá rýže, brambory s petrželkou a saláty
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka