Krémová polévka ze šťovíku nebo špenátu - recept cpt. Cooka
6 porcí: 1/2 kg šťovíku, hladká mouka, kysaná smetana, kousek másla, 2 žloutky
Šťovík (dobře očištěný a v několika vodách vypraný) povaříme ve vodě, až změkne. Pak ho přecedíme a prolisujeme sítem. Trochu mouky rozkvedláme s několika lžícemi kyselé smetany, zředíme vývarem ze šťovíku nebo vývarem z kostí. Osolíme, smícháme a prolisovaným šťovíkem a povaříme. Chuť polévky zlepšíme přidáním 1-2 lžic dobré kyselé smetany a horkou polévku přelijeme do polévkové mísy, v níž jsme utřeli kousek másla se žloutky.
Tímtéž způsobem můžeme připravit také polévku ze špenátu.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka