Krémová polévka z celeru - recept cpt. Cooka
6 porcí:  2  celery, máslo (sádlo), 1  cibule, 2 dl kysané smetany, 1 lžíce hladké mouky, 2 lžíce mléka, sůl, mletý pepř, 1 kostka kostkového cukru, 2  žloutky, máslo
Oprané celery očistíme, oloupeme, rozkrájíme na tenké plátky a dusíme na másle nebo na sádle a několika kolečky cibule tak dlouho, až změknou. Rozkvedláme kyselou smetanu s moukou, podlijeme mlékem a potřebným množstvím vývaru z masa nebo kostí, přidáme podušený celer, necháme prudce vařit a pak prolisujeme sítem. Polévku osolíme, opepříme, po případě přisladíme kostkou cukru a znovu povaříme. V polévkové míse rozkvedláme žloutky s kouskem másla a horkou polévku na to nalijeme.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka