Anglická pečeně (rostbíf) - recept cpt. Cooka
4 porce: 3/4 kg hovězí svíčkové nebo roštěnce, sůl, mletý pepř, 10 dkg tuku, 2 lžíce másla
Odleželé maso, v másle naložené, předem zbavené kostí, tuku i tvrdé blány, svrchu nařízneme, aby se nezkroutilo. Pak je naklepeme, osolíme a opepříme. Olej nebo sádlo v pekáči rozškvaříme, maso do něho vložíme vrchní stranou dospodu, zprudka opékáme 1/4 hodiny, pak obrátíme a ještě 1/4 hodiny pečeme. Maso nesmíme podlévat vodou, neboť by ztvrdlo, podléváme je jenom omastkem. Nakonec omastek slijeme, místo něho dáme máslo, které necháme zpěnit. Pak maso vyjmeme, ihned nakrájíme na plátky, které mají být uvnitř polosyrové, tedy poněkud krvavé. Do másla zatím přilijeme trochu polévky nebo vody, povaříme na šťávu a tou maso polijeme. Podáváme s brambory nebo rýží a se salátem či kompotem. Poznámka: podle původního anglického předpisu se maso peklo na odříznutém loji nebo nejlépe se upravuje na rožni.
Je to slavnostní pokrm, který se podává i studený, hodí se takto do bufetu.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka