Plněná kachní prsíčka s jablky a cibulí - recept cpt. Cooka
4 porce:  2  kachní prsíčka, 1 malý pórek, 25 dkg celeru, 1 malá mrkev, 1 lžíce másla, sůl, mletý pepř, 2 lžíce oleje, 50 dkg červené cibule, 2 středně velká kyselejší jablka, 2 lžíce másla, 1 lžíce přírodního cukru, 2 lžíce balzamového octa, šalvěj - několik lístků
Porce masa krátce opláchneme, osušíme a vždy z podélné strany do nich ostrým nožem nařízneme kapsu.
Pórek, celer a mrkev očistíme a nakrájíme na drobné kostičky. Zeleninu osmahneme na rozpáleném másle, osolíme a opepříme a touto směsí naplníme naříznuté kapsy. Prsíčka ovážeme pevnou nití a na pánvi je v rozpáleném oleji ze všech stran opečeme dozlatova, pak oheň zmírníme a maso dopékáme dalších asi 10 minut. Takto připravené porce vložíme do nákypové formy nebo pekáčku a pečeme asi 20 minut v troubě předehřáté na 200 °C (plyn stupeň 3). Mezitím oloupáme cibule, omyjeme a osušíme jablka a vše nakrájíme na půlměsíčky. Na pánvi rozpálíme máslo, cibuli na něm necháme zesklovatět, zasypeme ji cukrem a poté, co mírně zkaramelizuje, ji přelijeme octem. Přidáme jablka, prohřejeme je, přílohu osolíme a opepříme. Nakonec vmícháme oprané lístečky šalvěje.
Upečené kapsy vyjmeme, nit odstraníme, maso nakrájíme na plátky a na talíři obložíme karamelovými jablky.
Příloha: bramborové hranolky, krokety apod.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka