Kachna po pekingsku - recept cpt. Cooka
4 porce: 1 mladá kachna, 1 okurka nakrájená na proužky (na ozdobu), 3 svazky naťové cibulky nakrájené na proužky (na ozdobu), sůl,
Omáčka (lák): 1 cibule, 2 stroužky česneku, 1 lžíce hladké mouky, 2 lžíce tekutého medu, 5 lžic sójové omáčky, 1 lžička octa, 1 lžička oleje, 1 lžička koření 'pěti vůní', sůl, mletý pepř,
Placičky: 25 dkg hladké mouky, 2.3 dl vroucí vody, 2 lžíce oleje,
Švestková omáčka: 25 dkg švestkových povidel, 3 lžíce sójové omáčky, 1 lžíce sherry, 1 špetka mleté skořice, 1 špetka pálivé papriky, špetka mletého zázvoru
Všechny složky omáčky spojíme a pečlivě promícháme. Hotovou omáčkou potřeme vykuchanou a omytou kachnu, kterou nejdříve osolíme a ostrou vidličkou popícháme. Necháme 13 hodin odpočívat.
Pak kachnu upečeme na roštu v troubě rozehřáté na 200 °C. Pečeme cca 1,5 hodiny, přičemž maso častěji poléváme šťávou z pečení.
Všechny ingredience švestkové omáčky pečlivě promícháme, uvedeme do varu a za stálého míchání vaříme 5 minut. Ochladíme a pak dáme do ledničky.
Mouku zalejeme vroucí vodou a 5 až 6 minut zaděláváme těsto. Necháme stejnou dobu odstát. Pak z těsta vytvoříme válec o průměru 3 cm. Nakrájíme na 2 cm silné plátky, které rozválíme na placičky o průměru cca 6 cm. Povrch každé placičky potřeme troškou oleje. Placičky skládáme dvě a dvě na sebe omaštěnou stranou k sobě. Každý pár rozválíme na placičku o průměru cca 15 cm. Usmažíme na omaštěné rozpálené pánvi, musí zůstat bledé. Po osmažení je zase opatrně rozdělíme.
Upečenou kachnu nakrájíme velmi ostrým nožem na plátky. Několik jich vždy položíme na placičku spolu s několika proužky okurky a lžičkou švestkové omáčky. Placičky svineme a jíme rukou.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka