Kachna Burda - recept cpt. Cooka
4 porce:  1.8 kg kachny, sůl, mletý pepř, 3  kachní játra, 4  šalotky nebo poloviční počet cibulí, 7.5 dkg žampiónů, zelená petrželka, 5 lžic oleje, 1  citrón na kůru, 2.5 dkg sušených hub, 1 lžička tymiánu, 2 plátky veky, 2  vejce, 1  karotka, 1  cibule,  trochu celeru, 2 kg soli, 1/4 l bílého vína, 1 šálek smetany
Cibuli, čisté houby a petržel jemně nasekat. V polovině oleje minutu opékat jatýrka, pak na 2 minuty přidat rozsekané přísady, přidat citrónovou kůru, tymián, na kostky nakrájenou opraženou veku, polovinu namočených sušených hub. Vychládlou náplň smíchat se žloutky. Opláchnutou kachnu zvenčí i zevnitř opepřit, zevnitř osolit a naplnit náplní. Nití zašít. Trouba se vyhřeje na 250 stupňů Celsia. Mezitím se kachna ve druhé polovině oleje opeče, pak se přidá zelenina a vnitřnosti a opéká se ještě 5 minut. Sůl se smíchá s neušlehanými bílky. Zelenina a šťáva z kachny se slije do hrnečku, plech se potře olejem a udělá se 1 cm silná vrstva soli ve velikosti kachny. Kačena se na ni položí a zabalí se do soli s bílky. Peče se 45 minut.
Omáčka: Co se slilo z kačeny, se dolije 1/4 litrem vody a 30 minut se vaří. Přidá se smetana a bílé víno. Omáčka se přecedí, přidá se případně instantní prášek do pečínek, lehce se povaří, přidá se zbytek hub. Kachna se vybalí ze soli, rozčtvrtí a servíruje se brambory.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka