Pečená krůta s masitou nádivkou - recept cpt. Cooka
4 porce:  1  krůta, 15 dkg másla, 10 dkg slaniny,

Masitá nádivka: 1 lžíce másla, 3  vejce, 1 lžička sardelové pasty nebo 4 sardele, 30 dkg telecí kýty nebo libového vepřového masa, krůtí játra, 5 dkg slaniny,  špetka mletého pepře,  špetka citrónové kůry, 5 lžic strouhanky

Omytou středně velkou vykuchanou krůtu osolíme vně i uvnitř, zlomíme prsní kost, aby byla nižší. Vole a kůži na prsíčkách prsty uvolníme, aby bylo více místa pro nádivku. Naplníme je volně, aby mohla nádivka při pečení nabývat. Podle obliby protkneme prsa proužky slaniny nebo pečeme krůtu jen na másle. Mezi pečením poléváme šťávou, aby se maso nevysušilo. Šťávu připečenou na okrajích pekáče seškrabujeme, aby nezhořkla. Pečení trvá přibližně 3 hodiny. Upečenou krůtu vyjmeme, uložíme na teple a šťávu zahustíme podle obliby: kouskem másla smíchaného s moukou a necháme krátce povařit.
Nádivka: utřeme maso se sardelemi a žloutky a pro snazší tření přidáme 2 lžíce vláčné strouhanky. Pak přidáme umleté maso a játra a slaninu nakrájíme na drobné kostky. Pak lehce vmícháme tuhý sníh z bílků a zbytek strouhanky.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka