Pečená krůta s kaštanovou nádivkou - recept cpt. Cooka
4 porce: 1 krůta, 15 dkg másla,
Kaštanová nádivka: 12 dkg másla, 5 vajec, 22 dkg rohlíků (bez kůrky od předchozího dne), 12 dkg jedlých kaštanů, 1/8 l mléka, 1/2 lžičky moučkového cukru
Omytou středně velkou vykuchanou krůtu osolíme vně i uvnitř, zlomíme prsní kost, aby byla nižší. Vole a kůži na prsíčkách prsty uvolníme, aby bylo více místa pro nádivku. Naplníme je volně, aby mohla nádivka při pečení nabývat. Podle obliby protkneme prsa proužky slaniny nebo pečeme krůtu jen na másle. Mezi pečením poléváme šťávou, aby se maso nevysušilo. Šťávu připečenou na okrajích pekáče seškrabujeme, aby nezhořkla. Pečení trvá přibližně 3 hodiny. Upečenou krůtu vyjmeme, uložíme na teple a šťávu zahustíme podle obliby: kouskem másla smíchaného s moukou a necháme krátce povařit.
Nádivka: žemle nakrájíme na silnější plátky a navlhčíme mlékem. Uvařené jedlé kaštany drobně usekáme nebo rozstrouháme. Utřeme máslo se žloutky, přidáme vymačkané prolisované žemle, sůl, koření a z bílků tuhý sníh, který jen lehce smícháme s ustrouhanými kaštany.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka