Krocaní prsa dušená se zeleninou - recept cpt. Cooka
1 porce:  18 dkg krůtích prs, glutasol, sůl, mletý bílý pepř, 6 dkg karotky, 2 dkg cibule, 4 dkg celeru, 4 dkg zelených paprik, 1.5 dl vývaru z krocana, 4 dkg ananasového kompotu, 4 dkg čínského zelí (možno použít také hlávkový salát nebo čekankové puky), 4 dkg oleje, cibulová nať, lískový ořech,

Omáčka na přelití: 1 dl vývaru z krocana, 2 cl ananasové šťávy (možno použít šťávu z kompotu), 1 cl octa, 10 g kukuřičného škrobu (možno použít i rýžový nebo pšeničný škrob), 2 cl sójové omáčky (nebo nemastné šťávy z telecí pečeně zastříknuté worcesterem)

Očištěná karotka nakrájená na jemné plátky se vloží do menšího množství vývaru z krocana a nechá se asi 5-7 minut vařit. Potom se přidá na jemné plátky krájený celer, cibule a zelená paprika, obojí nakrájené na jemné kroužky a vše se dále vaří asi 5 minut. Když je zelenina téměř měkká, vyjme se z vývaru, kterého se dále použije k přípravě omáčky. Silnější syrové plátky krocaních prsou se popráší glutasolem, přisolí, posypou bílým mletým pepřem, opečou po obou stranách na oleji do zlatova a vyjmou z pánvičky. Do zbylého tuku se vloží směs zeleniny uvařená v polévce, plátky nebo kousky ananasu z kompotu, čínské zelí nakrájené na drobnější kousky a vše se společně krátce podusí.
Do ohnivzdorné misky (z keramiky nebo jiného vhodného materiálu) se rozloží podušená směs zeleniny, na ni se položí opečené plátky krocaních prsíček a vše se přelije zvlášť upravenou omáčkou a nechá se ještě asi 5-10 minut přikryté dusit.
Hotový pokrm se podává v ohnivzdorné misce posypaný drobně krájenou, na oleji podušenou zelenou natí z mladé cibule a opraženými, nastrouhanými lískovými oříšky.
Příprava omáčky: do vařícího vývaru z krocana, ve kterém se vařila směs zeleniny, se přidá ananasová šťáva, střik octa a trochu kukuřičného škrobu rozmíchaného v sójové omáčce (místo sójové omáčky je možno použít nemastné šťávy z telecí pečeně zastříknuté worcesterem). Vše se krátce povaří.
Příloha: vařená rýže

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka