Zlatavé kousky kuřete - recept cpt. Cooka
4 porce: 1 kg kuřete, 1 cibule nebo několik mladých cibulek, 1 lžička mletého zázvoru, 1/2 lžičky mleté skořice nebo asi 4 cm dlouhý kousek celé skořice, 3 lžíce sójové omáčky, 1 chilli paprička nebo špetka mletého chilli, 3 lžíce desertního vína, 1 lžička moučkového cukru, sušené houby, 3 kedlubny (mladé kousky i s lístky), olej, 1 šálek vývaru, 1 lžička škrobové moučky rozmíchané v šálku vody, sůl, 1 špetka glutasolu
Kuře rozdělíme na 8-12 kousků. Cibuli drobně rozkrájíme a v misce smícháme se skořicí, zázvorem, sójovou omáčkou, pálivou paprikou, vínem a cukrem. Směs promícháme a naložíme do ní kousky kuřete alespoň na půl, lépe na 2 hodiny. Trochu sušených hub namočíme do vody.
Když se kuře uleží a houby nabobtnají, rozpálíme na hlubší pánvi olej a opékáme v něm ze všech stran okapané kousky kuřete dozlatova. Potom podlejeme vývarem, přidáme máčené houby, zbytek směsi, v níž bylo naloženo kuře a dusíme, až je kuře měkké.
Mezitím nakrájíme kedlubny na nudličky, usekáme jejich mladé listy a přidáme ke kuřeti. Vyjmeme celou skořici. Ještě chvíli podusíme a zalijeme škrobovou moučkou (Solamyl, Maizena) rozmíchanou v šálku vody. Jakmile šťáva zhoustne, dále nevaříme.
Příloha: vařená rýže nebo vlasové nudle, hlávkový salát
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka