Kuře s mandlemi - recept cpt. Cooka
4 porce: 1 kuře, 1/4 kg žampiónů nebo hříbků, 8 dkg másla, 1.5 dkg hladké mouky, 1/4 l vývaru, 1 žloutek, 3/4 dl sherry, sůl, mletý pepř, chilli, 20 dkg mandlí, 1/2 lžičky moučkového cukru
Kuře rozčtvrtíme, osolíme a dusíme na másle do měkka. Zbylé máslo rozehřejeme, přidáme mouku a uděláme světlou jíšku. Zalijeme ji po částech vývarem z kuřecích drůbků a vymícháme do hladka. Přidáme pepř, chilli, na plátky nakrájené houby a přisolíme. Vaříme 15 minut. Pak nádobu s omáčkou postavíme do studené vody a do polovychladlé přimícháme žloutek rozmíchaný ve 2 lžících chladného vývaru. Přistavíme znovu na oheň a mícháme, až omáčka zhoustne. Nesmí se vařit. Po odstavení z ohně přimícháme oloupané mandle slabě opražené na másle a cukru.
Příloha: jemný knedlík vařený v ubrousku, polenta nebo toasty
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka